Hapanleivät
Eilamari leipoo mehevät ja maukkaat tummat leivät luontaisesti gluteenittomista aineksista. Kaikki hapanleipämme leivotaan taikinajuureen ilman leivinhiivaa. Juuren valmistukseen ei ole alunperinkään käytetty hiivaa. Arkikielellä ilmaistuna ne ovat siis hiivattomia.
Tuotteen nimen jälkeen suluissa leipomon lyhenne tilaamista helpottamaan
Esim.
HL 1 = Hertta reikäleipä 1 kpl
H 3 = 3 x Hertta hapanleipänen 4 kpl
H 2 kg = 2 x Hertta 1 kg:n pussi
Jos mieluummin käytätte tilauksessa tuotteiden nimiä, lyhenteitä ei tarvita.
Jos tuntuu vaikealta valita lukuisten vaihtoehtojen välillä, suosittelemme tutustumisen aloittamista Hertasta ja Tapiosta. Jos ruokakuntaanne kuuluu kuminan ystäviä, silloin myös Ruutu on varteenotettava vaihtoehto.
Eilamarin klassikko ja suosituin leipä Hertta on perinteisesti juurella leivottu hapanleipä, jossa on rehti ”rukiinen” maku. Hertan tunnistaa sydänkuvioista pyöreän leipäsen pinnalla.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, täysjyväriisijauho, maissijauho, vesi, pellavansiemenrouhe, psyllium, vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 750 kJ (179 kcal)
rasvaa 1,4 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 35,9 g
josta sokereita 0,2 g
ravintokuitua 5,0 g
proteiinia 6,2 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: Reikäleipä (HL) (380 g), kiloleipä (16-17 kpl eli 1 kg reissareita) ja neljän kappaleen pikkupussi (260 g)
Etiketin tunnusväri: punainen
Ruutu Kuminahapanleipäset (R)
Ruutu on hapanleivistämme tummin ja maustettu kuminalla. Nimensä mukaisesti sen tunnistaa ruutukuvioinnista. Se muistuttaa maultaan, väriltään ja rakenteeltaan erehdyttävästi Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa suosittua kuminaruisleipää.
Ruutu on yksi kolmesta hapanleivästä, jota olemme leiponeet koko leipomon historian ajan. Ja itse asiassa leivoimme sitä jo ennen leipomoakin!
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, täysjyväriisijauho, tumma tefjauho, pellavansiemenrouhe, vesi, psyllium, kumina, vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 795 kJ (190 kcal)
rasvaa 1,6 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 38,2 g
josta sokereita 0,2 g
ravintokuitua 5,6 g
proteiinia 6,7 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: Reikäleipä (RL)(380 g), kiloleipä (16-17 kpl eli 1 kg reissareita) ja neljän kappaleen pikkupussi (260 g)
Etiketin tunnusväri: sininen
Tapio Hapanleipäset (T)
Tapio on mutkaton ja maukas hapanleipä, jossa viljaraaka-aineena on vain tattaria. Tattarin ominaisuus on sen maltillisempi vaikutus verensokeriin. Tapio-leipäset ovat sydämenmuotoisia.
Tapio syntyi alunperin tarpeeseen saada pelkästä tattarista valmistettua leipää. Sen historia on yhtä pitkä kuin leipomonkin eli klassikko sekin!
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, pellavansiemenrouhe, vesi, psyllium, vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 776 kJ (185 kcal)
rasvaa 1,3 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 37,0 g
josta sokereita 0,1 g
ravintokuitua 5,6 g
proteiinia 7,3 g
suolaa 0,9 g
Pakkauskoot: Reikäleipä (TL)(300 g), kiloleipä (16-17 kpl eli 1 kg reissareita) ja neljän kappaleen pikkupussi (260 g)
Etiketin tunnusväri: vihreä
Eväkäs on perinteisesti juurella leivottu hapanleipä, jonka happamuus perustuu Hertan tavoin riisiin. Eväkäs on ruispalojen mallinen ja siksi näppärä juuri eväsleipänä. Sen tunnistaa kalan kuvasta pinnalla. Eväkäs on kermatoffeen väristä.
Eväkäs ei sisällä pellavaa. Muista pellavattomia hapanleipiä ovat mm. Aino, Karin retkieväs, Talonpoika, Väinö ja Väinö.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, täysjyväriisijauho, tattarilese, vesi, psyllium, vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 802 kJ (191 kcal)
rasvaa 1,5 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 38,5 g
josta sokereita 0,1 g
ravintokuitua 4,5 g
proteiinia 7,9 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: Kiloleipä (14 kpl eli 1 kg reissareita) ja neljän kappaleen pikkupussi (280 g)
Etiketin tunnusväri: vaalean ruskea
Puuseppä Hapanleipäset (PS)
Puusepän hapanleipäset on ensimmäinen tuotevalikoimaamme virallisesti tullut tattariton hapanleipä. Siis vuonna 2013! Se on Eväkkään tavoin suorakaiteen muotoinen. Pintakuviona leivässä on viulu.
Valmistusaineet: täysjyväriisijauho,
tumma tefjauho, maissijauho, pellavarouhe, vesi, psyllium, vuorisuola ja
taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 790 kJ (189 kcal)
rasvaa 1,8 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,4 g
hiilihydraattia 38,1 g
josta sokereita 0,8 g
ravintokuitua 5,4 g
proteiinia 5,0 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: Kiloleipä (14 kpl eli 1 kg reissareita) ja neljän kappaleen pikkupussi (280 g)
Etiketin tunnusväri: oranssi
Puuseppä leivotaan samassa tilassa ja voidaan paistaa samassa uunissa tattaria sisältävien tuotteiden kanssa. Jos olet tattarille vakavasti yliherkkä, kerrothan siitä tilauksen yhteydessä, niin voimme selvittää, onnistuuko toimitus turvallisesti.
Toivo Hapanleipäset (TO)
Toivossa jauhoina ovat tattari ja tumma tef, minkä vuoksi sen sisäväri on Ruudun tapaan lähellä rukiisen leivän väriä. Pintakuviona pyöreissä leivissä on ankkuri, mutta sitä kutsuttu myös ukkelileiväksi, sillä iso ankkuri ei mahdu leivälle kokonaan.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, tumma tefjauho, pellavansiemenrouhe, vesi, psyllium, vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 780 kJ (186 kcal)
rasvaa 1,5 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 36,6 g
josta sokereita 0,6 g
ravintokuitua 6,2 g
proteiinia 7,4 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: kiloleipä (16-17 kpl eli 1 kg reissareita) ja neljän kappaleen pikkupussi (n. 260 g)
Etiketin tunnusväri: liila
Tattarittomia hapanleipiä
(valmistetaan erikoistilauksesta)
Aino Hapanleipäset (AI)
Iloisen keltainen Aino, on leipä, josta kaikki oikeastaan alkoi keväällä 2004. Luomumaissista ja riisistä hapanjuurella valmistettava Aino on siis maultaan hapan, mutta väriltään heleän keltainen. Muodoltaan Ainon leipäset ovat suorakaiteen muotoisia.
Valmistusaineet: luomumaissijauho, täysjyväriisijauho, vesi, psyllium, vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 1137 kJ (272 kcal)
rasvaa 1,9 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 59,2 g
josta sokereita 0,3 g
ravintokuitua 3,7 g
proteiinia 5,6 g
suolaa 0,9 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14-15 kpl eli 1 kg leipäsiä) ja neljän leipäsen pikkupussi (280 g), minimitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: keltainen
Elisen Riisihapanleipäset (EL)
Elisen riisileipä on nimensä mukaisesti riisistä perinteisesti juurella leivottu hapanleipä. Maussa on häivähdys maltaisuutta, mutta hapanta makua siinä ei ole nimeksikään. Muodoltaan se on ruispalanmallinen, kuten Eväkäs, ja väriltään suhteellisen vaalea.
Valmistusaineet: täysjyväriisijauho,
hieno riisijauho, vesi, pellavarouhe, psyllium,
vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 758 kJ (181 kcal)
rasvaa 1,7 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,1 g
hiilihydraattia 36,7 g
josta sokereita 0,1 g
ravintokuitua 4,6 g
proteiinia 4,8 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14-15 kpl eli 1 kg leipäsiä) ja neljän leipäsen pikkupussi (280 g), minimitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: vaalean punainen
Elisen Riisihapanleipäset ilman pellavaa (EL-EP)
Elisen riisileipä on nimensä mukaisesti riisistä perinteisesti juurella leivottu hapanleipä, josta on asiakastoiveiden vuoksi saatavana myös ilman pellavaa oleva versio. Maussa on häivähdys maltaisuutta, mutta hapanta makua siinä ei ole nimeksikään. Muodoltaan se on ruispalanmallinen, kuten Eväkäs, ja väriltään suhteellisen vaalea.
Valmistusaineet: täysjyväriisijauho,
hieno riisijauho, vesi, psyllium,
vuorisuola ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 934 kJ (223 kcal)
rasvaa 1,3 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 47,9 g
josta sokereita 0,1 g
ravintokuitua 4,0 g
proteiinia 4,8 g
suolaa 1,2 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14-15 kpl eli 1 kg leipäsiä) ja neljän leipäsen pikkupussi (280 g), minimitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: vaalean punainen
Puuhakas (PH)
Puuhakas on perinteisesti juurella leivottu tattariton ja riisitön hapanleipä. Maussa on häivähdys maltaisuutta. Muodoltaan Puuhakas on sydämellinen kuten Tapio. Puuhakas on väriltään suhteellisen tummaa tumman tefjauhon ansiosta.
Valmistusaineet: maissijauho,
tumma tefjauho, hirssihiutale, vesi, pellavarouhe, vesi,
psyllium, vuorisuola ja
taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 704 kJ (168 kcal)
rasvaa 1,2 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 34,9 g
josta sokereita 1,2 g
ravintokuitua 4,7 g
proteiinia 5,0 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14-15 kpl eli 1 kg leipäsiä), minimitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: –
Poutapilvi Hirssihapanleipäset (PO)
Valmistusaineet:
hirssijauho/-hiutale, vesi, psyllium, vuorisuola
ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 799 kJ (191 kcal)
rasvaa 1,1 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,2 g
hiilihydraattia 40,1 g
josta sokereita 0,2 g
ravintokuitua 4,2 g
proteiinia 4,6 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14-15 kpl eli 1 kg leipäsiä), minimitilaus 1,5 kg
Etiketin tunnusväri: –
Emmin Hapanleipäset (EM)
Emmin hapanleipäset leivotaan perinteisesti juurella ilman leivinhiivaa, kuten muutkin Eilamarin hapanleivät. Tuote on syntynyt tarpeeseen saada leipää, jossa ei ole riisiä, maissia tai tattaria. Hieman se vaatikin aivojumppaa luopua tärkeimmistä raaka-aineista, mutta eiväthän vaihtoehdot onneksi niihin loppuneet! Emmi leivotaan siis tummasta teffistä, hirssistä, kotimaisesta hyvin huuhdellusta kvinoasta ja kuitulisänä on pellavarouhetta ja psylliumia.
Muodoltaan Emmin leipäset ovat on suorakaiteen muotoisia kuten Eväkäs ja Puuseppä. Komean tumman värinsä leipäset tummasta tefjauhosta.
Valmistusaineet:
tumma tefjauho, hirssijauho, luomuhirssihiutale, vesi, kvinoa, pellavarouhe, psyllium, vuorisuola ja
taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 865 kJ (207 kcal)
rasvaa 1,8 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 39,3 g
josta sokereita 0,5 g
ravintokuitua 5,8 g
proteiinia 7,8 g
suolaa 1,2 g
Pakkauskoot: kiloleipä (15-16 kpl eli 1 kg reissareita), minimitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: vaalea oranssi
Tattaripohjaisia erikoistilaushapanleipiä
Karin retkieväs (KAR)
Karin retkieväs on marraskuinen toivetuote, joka valmistetaan tattarista ja luomumaissista. Se on hyvin miedosti hapan, mutta silti hiivaton leipä ja sen maussa on häivähdys maltaisuutta. Leipä on ruispalanmuotoinen eli mitä mainioin eväsleipänä ja sen pintakuviona on kolme kuusta, kuten oli aikoinaan Yläneen kunnan vaakunassa.
Tuotteen nimi on vaihtunut toukokuussa 2021. Tuotteen nimi oli aiemmin Pappan retkieväs. Papat alkoivat yksinkertaisesti mennä sekaisin ja siksi päätimme ottaa etunimet käyttöön.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho,
luomumaissijauho, vesi, tattarirouhe,
psyllium, vuorisuola ja
taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 846 kJ (202 kcal)
rasvaa 1,0 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,2 g
hiilihydraattia 43,4 g
josta sokereita 0,5 g
ravintokuitua 4,6 g
proteiinia 6,0 g
suolaa 1,2 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14-15kpl eli 1 kg reissareita), minimitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: vaalea harmaa
Väinön hapanleipäset (VÄI)
Väinön leipäset valmistetaan Karin retkievään tapaan tattarista ja luomumaissista, mutta se on hitusen parempaa – ainakin, jos on maustetun hapanleivän ystävä. Väinön leipäset ovat muiden hapanleipiemme tapaan hiivattomia, mutta maultaan hyvin miedosti happamia. Perinteiset leipämausteet anis ja fenkoli korostavat niiden maun hienoista maltaista makeutta. Leipä on ruispalanmuotoinen ja sen kuviona on vinoviivat. Leivän valmistukseen ei käytetä sokeria tai muita makeutusaineita.
Väinön leipästen nimi on vaihtunut toukokuun alussa 2021. Aiemmin tuotteen nimi oli Pappan parempi.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho,
luomumaissijauho, vesi, tattarilese,
psyllium, vuorisuola, anis, fenkoli ja
taikinajuuri (edellisestä taikinasta)
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 846 kJ (202 kcal)
rasvaa 1,0 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,2 g
hiilihydraattia 43,4 g
josta sokereita 0,5 g
ravintokuitua 4,6 g
proteiinia 6,0 g
suolaa 1,2 g
Pakkauskoot: kiloleipä (14 kpl eli 1 kg reissareita, minimitilaus 2 kg
Voidaan leipoa myös pieniksi pyöreiksi napeiksi (halkaisija noin 7 cm)
Etiketin tunnusväri: vaalea harmaa
Talonpoika (T-EP)
Tattarihapanleipä Talonpoika edustaa yhden viljan leipiemme sarjaa, eikä se voi raaka-aineiltaan oikein yksinkertaisemmaksi muuttua: se sisältää tattaria. psylliumia ja suolaa. Mieto, mutta maukas Talonpoika eli pellavaton Tapio leivotaan Tapio reikäleivän tapaan hieman ohuemmaksi suorakaiteen muotoisiksi leipäsiksi. Etsimäämme traktorikuviota ei ole vielä löytynyt, minkä vuoksi kuviona on toistaikseksi kuorma-auto.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, tattarirouhe, vesi, psyllium, tattarilese, vuorisuola, taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 920 kJ (219 kcal)
rasvaa 1,1 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,3 g
hiilihydraattia 45,2 g
josta sokereita 0,2 g
ravintokuitua 5,6 g
proteiinia 8,5 g
suolaa 1,1 g
Pakkauskoot: kiloleipä (15 kpl eli 1 kg reissareita), minitilaus 2 kg
Etiketin tunnusväri: vihreä
Suolaton Eväkäs (E-S)
Suolaton Eväkäs on perinteisesti juurella leivottu hapanleipä, jonka on happamuus perustuu riisiin. Suolaton Eväkäs on muodoltaan pyöreä. Useita kuukausia säilytettäessä suolaton leipä murenee pakastimessa hieman suolaista leipää helpommin.
Valmistusaineet: karkea tattarijauho, täysjyväriisijauho, tattarilese, vesi, psyllium ja taikinajuuri (edellisestä taikinasta).
Pakkauskoot: Kiloleipä (14-15 kpl eli 1 kg reissareita), minimitilaus 2 kg